woensdag 6 januari 2016

Oud en nieuw, Kolomna en Moskou

Oud en nieuw

Oud en nieuw hebben we gevierd in een hotel in Kolomna,  een historische plaats 110 km buiten Moskou. Tussen allemaal Russen, tijdens een diner, een nieuw jaar beginnen, dat is wel even een ervaring. Vlak voor twaalf uur was er een toespraak van Poetin op een groot scherm, en daarna met elkaar het volkslied zingen. Van te voren zag Rudi wel 50 man politie met honden op straat, wij dachten minstens dat de President Himself op bezoek zou komen, maar toen we het vroegen aan Alexander zei hij: “Dat is voor het vuurwerk-feest straks”. Sowieso is er veel beveiliging in Rusland. Veel meer dan de vorige keer dat we hier waren. Het geeft ook wel weer een veilig gevoel in deze tijd van aanslagen.
Om één of andere duistere reden was het vuurwerk pas om 2 uur.
Daarna is het de traditie dat je elkaar cadeautjes geeft. Ik ben nog nooit zo laat op bed gegaan.




Kolomna

Met -17 hebben we een excursie gemaakt naar het Kremlin van Kolomna. Een Kremlin is een verdedigingsmuur uit de middeleeuwen. Als er dan een aanval dreigde was je veilig binnen de muren. 



Later bouwde de adel huizen en paleizen binnen deze muren, maar ook kerken. Waarom zoveel kerken bij elkaar vroeg ik me ook al de vorige keer af, toen we het Kremlin in Moskou bezochten. Elke kerk is gewijd aan een bepaalde heilige. Heiligen trekken mensen aan, dus hoe meer kerken des te meer bezoekers, en dat is goed voor de economie. Dat kennen we ook in Europa, waar kloosters en kerken soms de raarste acties uitvoerde om relikwieën te bemachtigen. Want relikwieën trekken mensen. Zo hield je de stad, of het klooster draaiende.








Prachtig zo in de sneeuw! De zon erbij… Nina ging spontaan een gedicht van Pushkin declameren.

Winter morning
Cold frost and sunshine: day of wonder!
But you, my friend, are still in slumber -
Wake up, my beauty, time belies:
You dormant eyes, I beg you, broaden
Toward the northerly Aurora,
As though a northern star arise!


Lees hier verder


Moskou
Als je Moskou bezoekt denk je al gauw aan het Kremlin, en andere bekende plekken.
Maar op stap met Chris en Julia, zie je ook een minder bekende kanten van Moskou. Ze hadden zin in schaatsen, en zo kwamen we terecht in het Sokolniky park. Prachtig en heel gezellig daar. Veel versiering en lichtjes.






Een plek waar je kon dansen, en waar vooral oudere vrouwen gebruik van maakten. 


Tentjes met koek en zopie, of bijv een gekrulde aardappel op een stokje.


Vuren om je handen te warmen.


Mijn haar met rijp van de adem; toen we het park verlieten was het – 20!


1 opmerking: