donderdag 8 augustus 2013

Laatste dag


Morgen vertrekken we naar Nederland en dat is ook wel weer fijn! We hebben zoveel gezien en beleefd in deze vakantie, ik zou er nog wel 3 blogs mee kunnen vullen. Eén van de dingen die ik niet genoemd heb zijn de metrostations in Moskou en St. Petersburg. Zo prachtig! Bij elke halte: gauw uit het raam kijken hoe dit station er uit ziet. Door Stalin waren de stations bedoeld als paleizen voor het volk. Het geeft inderdaad koninklijk gevoel om daar rond lopen, heel anders dan in Parijs. De beste kunstenaars werden ingeschakeld om de gebouwen te verfraaien. De afbeeldingen en versieringen verbeelden het ideale Rusland: de geschiedenis, de tradities, de Sovjetstijl van leven, de hamer en sikkel etc.  Veel van de stations zijn in die periode (50er jaren) gemaakt, maar ook de moderne stations zijn prachtig. De stations worden elke dag schoongemaakt, en als het schoon is gooi je zelf ook niks op de grond! Onderaan de roltrappen zit een mevrouw in een hokje om op te letten. Maar waar ze nou precies op let? Geen idee. Ik mocht haar in elk geval niet fotograferen.  We hebben veel foto’s gemaakt ondergronds:







Eén station is gewijd aan de schrijver Vladimir Majakovski. Op het plafond is een gedicht  te lezen met een mozaïek die wolken verbeelden door de kunstenaar Alexander Deyneka. (Lees ook de reactie van Julia hieronder!)  Morgen zoeken wij ook de wolken op. Dank aan iedereen voor de aardige reacties! 




2 opmerkingen:

  1. dit is een vrije vertaling van het gedicht hierboven:)

    Voor jullie allemaal,
    wie ik mocht en mag,
    worden beschermd  door de iconen in de grot van de ziel,
    als een bokaal gevuld met wijn geheven in een heildronk,
    hef ik een schedel gevuld met poëzie.
    (Fluit-ruggegraat: Mayakovsky, 1915)

    Hugs! Julia&Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke Blog ! Ik beheer http://rusland.startpagina.nl/ (pagerank 3) en kan daar in ruil voor een retourlinkje een link naar jouw blog plaatsen,

    Interesse ?

    m.vr.gr,

    Nick

    BeantwoordenVerwijderen